سوشیانس
(موعود گرایی در آئین زرتشت)
گفتگو با موبد پدرام سروش پور
خیابان 30 تیر (تهران) و ادامه آن با میرزا کوچک خان (تقاطع جمهوری) و کوچههای اطرافش را باید «محله گفتگوی ادیان» نامید. آدُریان، کنیسه، کلیسا و مسجد، با جماعتی از پیروان آنها، نمایشگاهی جذاب از همزیستی مسالمت آمیز ادیان الهی را در سایه عنایت حکومت دینی، به نمایش مینهند که چشم و جان هر بیننده ای را به خود میگیرد. آدُریان(آتشکده) انجمن زرتشتیان تهران، تنها ارگان رسمی اداره کننده بخش مینوی و مرجع صدور فتواهای دینی جامعه زرتشتیان ایران، مکان گفتگوی ما بود. آتشکده ای پیشانی به پیشانی «کلیسای مریم مقدس»! با ساختمانی به جا مانده از دوره قاجار، در میان مجموعه ای از حیاط و باغچه و معبدی که درب آن برابر ناقوس کلیسای همسایه باز میشود! در جلوی ساختمان مرکزی آدریان که بر تارک آن «گفتار نیک، پندار نیک، کردار نیک» ثبت است، حوض آبی دیده میشود که نماد یکی از آخشیجهای چهارگانه (آب، هوا، آتش و خاک) میباشد. در مرکز بنای اصلی، سالنی است با سقفی بلند، برای نمازگزاری و بجای آوری دیگر مناسک دینی؛ و در دل آن آتشدانی است که به جز موبدان نگهبان آتش، کسی اجازه ورود به آن ندارد. به گفته میزبان، این آتش، قبسی است از آتش چند هزار ساله آدریان یزد که صد سال پیش، طی مراسمی ویژه به این مکان انتقال یافت و از آن پس تا امروز، به خاموشی نگرائیده است!
موبد، مهندس پدرام سروش پور، مدیر جوان آدریان و عضو برجسته و هموند انجمن موبدان تهران، میزبان ما بود. این موبد زاده موبد که در کنار تحصیل در رشته کامپیوتر (گرایش نرم افزار، تخصصERP) از سال 1380 و پس از طی دورههای موبدی، در انجمن موبدان تهران « نوزود» شده و به درجه موبدی رسیده بود، باب آشنایی ما با «سوشیانس» را گشود. موبد سروش پور، برداشتهای ایرانیان را از حقیقت ادیان در دل این فرهنگ کهن، بسیار نزدیک به هم میدانست و برای نمونه به تقدس عدد 72 در آئین زرتشت اشاره کرد که به شماره رمزگونه شهدای کربلاست! وی ضمن برشمردن منابع آئین اشو زرتشت و جایگاه هر کدام، به تفاوت پایگاه «گاتها» و «اوستا» اشاره نمود و از اعتقادات خود درباره مفهوم و مصداق موعود، شخصیت حقیقی و مقام مینوی سوشیانس و مصادیق سه گانه آن و نیز قرائت اوستا از دوره دوازده هزار ساله اساطیری، برایمان گفت.
و اما چنانکه کما بیش مستحضرید، تاکنون در گفتگوهایی چند، موعودگرایی را از دیدگاه ادیان آسمانی و برخی فرقههای اسلامی، با عناوین ذیل، بررسیدیم که پس از انتشار آنها در ماهنامه معارف (ویژه اساتید معارف اسلامی دانشگاه های کشور) مورد استقبال مخاطبان ارجمند آن نشریه و دیگر نشریات و سایت های علمی ـ مذهبی قرار گرفت: 1.ماشیح منجی موعود یهود (گفتگو با دکتر یونس حمامی لاله زار، دبیر سابق انجمن کلیمیان کشور، شماره 50) 2.بازگشت مسیح (گفتگو با اسقف رمزی گرمو، اسقف کلیساهای ایران، ماهنامه معارف، شماره 51) 3.موعود از نسل فاطمه است (گفتگو با دکتر شیخ الاسلام کردستانی، مفتی شافعیان کشور، ماهنامه معارف، شماره 52) 4.مهدویت از منظر وهابیت (گفتگو با مستبصر دکتر عصام العماد از کشور یمن، ماهنامه معارف، شمارههای 58 و 59).
و اینک با سپاس از برادر فاضلم حجت الاسلام ابوالقاسم جعفری که در به ثمر رسیدن این گفتگو، یاری رسان این کمترین بود و تشکر از مساعی مسئولین محترم «پژوهشکده انتظار نور» و همکاری صمیمانه سرکار خانم مرادپور، مشروح گفتمان موعود گرایی در آئین اشو زرتشت، در دو قسمت پیشکش شما دوستداران دانایی میشود:
سوشیانس (قسمت اول موعود گرایی در آئین زرتشت): ماهنامه معارف، شماره 61، آذر ماه 1387.
سوشیانس (قسمت دوم موعود گرایی در آئین زرتشت): ماهنامه معارف، شماره 62، دی ماه 1387.
|
||
|
||
ParsiBlog.comپیشرفته ترین سیستم مدیریت وبلاگ فارسی |
<script src="http://mjmafi1.googlepages.com/clock30.js" language=javascript>>